Sastamalassa yli 30 näpistystä – "Entisyys" voi vaikuttaa poliisin myöntämien lupien saamiseen

Uutiset

Poliisilla on oikeus rekisteröidä näpistyksestä epäillyn sormenjäljet ja kuvata hänet tuntomerkkirekisteriin.

Rikollinen, rosvo

Poliisi joutuu usein puuttumaan näpistyksiin. Sastamalassa niitä on tullut tietoon toukokuun loppuun mennessä yhteensä 32.

Näpistelijä kuittaa teostaan sakon, jos vahingon kärsinyt ei vaadi korvausta. Useimmiten yritykset kuitenkin niin tekevät, joten asia etenee oikeuden kirjalliseen menettelyyn. Jos epäilty kiistää näpistyksen, asia päätyy oikeuden julkiseen käsittelyyn, joka on kaikille avoin.

Useampi näpistys voi vaikuttaa muun muassa aseluvan, järjestyksenvalvojaluvan tai vartijaluvan saamiseen. Poliisilla on oikeus rekisteröidä näpistyksestä epäillyn sormenjäljet ja kuvata hänet tuntomerkkirekisteriin.

Joissakin tilanteissa vähäarvoisenkin esineen viemisen voidaan katsoa olevan varkaus. Siitä on ankarammat seuraukset.

Näpistelijöiden suosiossa ovat alkoholi, elintarvikkeet, kosmetiikka ja vaatteet. Tekijät ovat liikkeellä tasaisesti ympäri vuoden. Esimerkiksi niin sanottua kesäpiikkiä ei ole havaittavissa.

Sisä-Suomen poliisille on alkuvuonna ilmoitettu yli 2 800 näpistystä tai yritystä. Se tekee päivää kohden kahdeksantoista. Koko viime vuonna näpistyksistä kertyi lähes 6 000 ilmoitusta ja yrityksistä yli 160.

·

Juttuvinkki

Tiedätkö jotakin kiinnostavaa? Kerro se meille. Kiitos jo etukäteen!

  Lähettämällä materiaalia vakuutat, että sinulla on tarvittavat tekijän- ja muut oikeudet aineistoon. Kokemäenjokilaakson Uutiset voi hyödyntää ja käsitellä aineistoa parhaaksi katsomallaan tavalla.

  Tilaa uutiset sähköpostiisi

  Uutiskirje on ilmainen.

  Tilaa Uutiskirje

  Uutiskirje on ilmainen.

  Tuoreimmat