Siun ja miun antaa tilaa tuntea – Pyhäjärveläisten tarina elää Sastamalassa

Uutiset

Sastamalan seudun museon näyttely kertoo pyhäjärveläisten elämästä, evakkotaipaleesta ja elävästä karjalaisesta kulttuurista.

Siun ja miun, Vpl. Pyhäjärvi

Pyhäjärveläiset katselevat Sakkolasta saapuvaa evakkojunaa kesällä vuonna 1944.

Sastamalan seudun museossa avautuu näyttely Siun ja miun – Viipurin läänin Pyhäjärvi. Se kertoo pyhäjärveläisten elämästä, evakkotaipaleesta ja elävästä karjalaisesta kulttuurista.

Näyttelyssä kuljetaan Viipurin läänin Pyhäjärven viljelysmailta kohti toisen maailmansodan pakottamaa siirtolaisuutta. Se tutustuttaa jo kadonneisiin maisemiin, arkiseen aherrukseen ja 1900-luvun alun vilkkaaseen elämänmenoon. Vaikka näyttely painottuu sotavuosien järkyttäviin tapahtumiin ja siirtolaisten kokemuksiin, se piirtää myös laajan kaaren Pyhäjärven esihistoriasta nykypäivään.

Siun ja miun houkuttelee heittäytymään pyhäjärveläisten tarinaan. Nostalgiset valokuvat, pyhäjärveläisten koskettavat muistot ja evakuoidut esineet siirtävät kävijät menneeseen aikaan.

"Näyttelyssä tiivistyvät evakkouden ja siirtolaisuuden kokemukset, jotka ovat edelleen ajankohtaisia ja puhuttelevia", pohtii museonjohtaja Marja Hänninen-Tolvi.

Kokonaisuus on suunniteltu yhteistyössä Sastamalan seudun museon, Vammalan Karjalaseuran ja Vpl. Pyhäjärvi-Säätiön kanssa.

"Näyttely on osa karjalaisen perinteen jatkumoa. Vaikka karjalaisuus näkyy monin tavoin nykyajassa, ei historiaa tuoda esiin koskaan liikaa. Vanhat perinteet ja historian henkilöt luovat tarttumapintaa, josta kumpuaa myös tulevaisuuden karjalaisuus", muistuttaa Karjalan Liiton toiminnanjohtaja Pertti Hakanen.

Murusia menneisyydestä

Siun ja miun perustuu Sastamalan seudun museon vuodesta 1959 lähtien kartutettuun Pyhäjärvi-kokoelmaan. Viime sotien jälkeen luovutetuilta alueilta evakuoitu väestö sijoitettiin uusille asuinalueille. Nykyisen Sastamalan alueelle asutettiin siirtolaisia erityisesti Viipurin läänin Pyhäjärveltä.

Näyttelyyn valitut esineet, kuvat, tekstit ja äänet kertovat arkisesta elämästä Pyhäjärvellä, valtavista menetyksistä ja sitkeydestä uuden elämän alkaessa.

Siun ja miun – Viipurin läänin Pyhäjärvi on avoinna 3.10.2020-31.8.2021 ti-ke ja pe-la klo 10-16 sekä to 10-18 Tornihuvilassa, Marttilankatu 12.

· ·

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Uutiskirje on ilmainen.

Tilaa Uutiskirje

Uutiskirje on ilmainen.

Tuoreimmat