"Kana-aktiiveja kiittäminen" – Horniolainen kanta pelastui, kasvattajia kaivataan lisää

Uutiset

Sastamalan Horniosta lähtöisin oleva kanta on alkukantaisin maatiaiskanoista.

Horniolaisia maatiaiskanoja

Horniolaisia maatiaiskanoja. Kuva: Suvi Taponen

Pitkään uhanalainen suomalainen maatiaiskana on pelastunut aktiivisten kasvattajien ansiosta. Uusia kasvattajia verkostoon kaivataan muun muassa horniolaiselle kannalle.

Asian harrastajat saavat Luonnonvarakeskukselta tunnustusta työstään. "Yksittäisiä kana-aktiiveja on kiittäminen, että nämä eläinkannat säilyivät", sanoo tutkimusprofessori Juha Kantanen.

Hämeen ammattikorkeakoulun ylläpitämästä materiaalista käy ilmi, että Anna-Liisa Koivunen piti maatiaiskanoja Horniossa vuodesta 1939. Kanta löytyi sattumalta kesällä vuonna 1998. Horniolainen kanta on maatiaiskanakannoista alkukantaisin.

Maatiaiskanojen säilytysohjelmaan osallistuminen vaatii kasvattajalta sitoutumista. Kanoja muun muassa tulee hoitaa ikkunallisessa lattiakanalassa, jossa on ulkoilumahdollisuus. Muita kanarotuja ei saa pitää, jotta risteytyminen voidaan tehokkaasti estää.

Säilyttäjäksi voi ilmoittautua Luken nettipalvelun kautta.

·

Juttuvinkki

Tiedätkö jotakin kiinnostavaa? Kerro se meille. Kiitos jo etukäteen!

  Lähettämällä materiaalia vakuutat, että sinulla on tarvittavat tekijän- ja muut oikeudet aineistoon. Kokemäenjokilaakson Uutiset voi hyödyntää ja käsitellä aineistoa parhaaksi katsomallaan tavalla.

  Tilaa uutiset sähköpostiisi

  Uutiskirje on ilmainen.

  Tilaa Uutiskirje

  Uutiskirje on ilmainen.

  Tuoreimmat