Mainos

Mainos - Satapirkan Tuholaistorjunta

Seutukirjasto-malli varhaisella asteella

Uutiset

Äetsän, Mouhijärven ja Suodenniemen kuntien sekä Vammalan kaupungin kirjastotoimen tavoitteena on luoda kattava seutukirjasto, jonka päätavoitteena on parantaa asiakkaiden kirjasaantia ja vähentää kirjastoille kallista kaukolainaamista suuremmista kirjastoista. Projekti on vasta käynnistymässä.

Seutukirjasto muodostaa lähikuntien välille kiinteän kirjastoverkon, jonka sisällä kirjat siirtyvät kirjastosta toiseen ilman kuluja asiakkaalle – yhdellä kirjastokortilla. Palvelun ytimenä on yhteinen aineistotietokanta, josta asiakkaiden olisi mahdollista helposti tehdä hakuja ja varata tai uusia aineistoa helposti internetin kautta.

Käytössä olevat ohjelmat eivät kuitenkaan ole yhteensopivia. Vammalan kirjastossa on käytössä Pallas-ohjelmisto, Äetsässä ja Mouhijärvellä Oorninki. Luultavasti kirjastokortit joudutaan uusimaan ainakin Äetsässä ja Mouhijärvellä.

Ongelmakohtia löytyy myös aineiston hankinnasta. Seutukirjaston tulisi olla mahdollisimman kattava, joten kunkin kirjaston tulisi perehtyä tiettyyn aineistoon, jotta palvelusta saataisiin mahdollisimman kattava. Seutuverkon muodostaminen muussa tapauksessa ei olisi oikeastaan järkevääkään. Tällä hetkellä suunnitelmissa on, että kunkin kirjaston hallinto pysyy ennallaan. Kirjat ostetaan siis jatkossakin kirjastokohtaisesti, mutta tietyistä säännöistä tulisi sopia aineistopäällekkäisyyksien vähentämiseksi.

Aineistojen kuljettaminen kirjastojen välillä tuonee sekin eripuraa. Esimerkiksi kirjastoauto voisi koukata kirjastojen välillä kerran viikossa, mutta kuka maksaa viulut? Toisaalta kirjat voisivat kulkeutua kirjastosta toiseen virkailijoiden kuljettamina.

Seutukirjasto-hanke on kirjaston käyttäjien kannalta suuri parannus nykyiseen, mutta toteutuminen vaatii vielä useita kokouksia ja suunnitelmia.

close

Tilaa ilmainen uutiskirje

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Uutiskirje on ilmainen.

Tilaa Uutiskirje

Uutiskirje on ilmainen.
Scroll to top