MAINOS

Heijastimet heilumaan myös taajamissa

Uutiset

Samuli Kinnari

Liikenneturva kiirehtii ehdotettua lainmuutosta heijastimen käyttösäädösten laajentamisesta koskemaan myös valaistuja teitä ja taajamia. Heijastimen merkitystä taajamissa ei vielä oivalleta.

Jalankulkijat yliarvioivat helposti oman näkyvyytensä valaistussa ympäristössä. Monet uskovat autoilijan näkevän heidät, kun ovat itse havainneet auton valot. Usein myös uskotaan, ettei heijastinta tarvita taajamissa, koska kuljetaan vain jalkakäytävillä. Ajorataa ylitettäessä katuvalaistus ei kuitenkaan takaa riittävää erottumista. Kaikista jalankulkijoiden henkilövahingoista pimeässä tai hämärässä tapahtuu taajamissa 85 prosenttia.

Liikennevahinkojen tutkijalautakuntien viime vuosien arvioiden mukaan heijastimen käyttö olisi pelastanut mahdollisesti 42 % pimeässä ja hämärässä kuolleista jalankulkijoista. Vuonna 1999 tieliikenteessä kuoli 67 jalankulkijaa, joista pimeässä tai hämärässä sai surmansa 29. Kukaan kuolonuhreista ei käyttänyt heijastinta. Heijastin olisi mahdollisesti pelastanut heistä 11.

Liikenneturva kampanjoi lokakuun ajan teemalla “Erotu – käytä heijastinta”. Liikenneturvan aluetoimistot organisoivat eri yhteistyötahojen kanssa heijastintempauksia. Heijastimia on tarkoitus jakaa koululaisille sekä julkisissa liikennevälineissä ja yleisötilaisuuksissa.

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Uutiskirje on ilmainen.

Seuraava:

Edellinen:

MAINOS
Mainos: Vuorma ArtMainos: Vuorma ArtMainos: Vuorma Art
MAINOS

Tilaa Uutiskirje

Uutiskirje on ilmainen.

Tuoreimmat

Scroll to top