MAINOS

Eveliina Asikainen (vihr)

Eduskuntavaalit 2003

Samuli Kinnari

Ikä: 36
Ammatti: biologi, kansanopiston opettaja
Perhe: mies ja kolme poikaa

Olen kotoisin Puumalasta, Etelä-Savosta ja tullut opettajaksi Hoikan opistolle syksyllä -91. Koti löytyi Vammalan Karkusta vuonna -95. Olen toiminut jo nuorena Luonto-Liitossa ja Suomen luonnonsuojeluliitossa. Opiskeluaikoina perustin Joensuun yliopiston ylioppilaskunnan ympäristöryhmän ja toimin aktiivisesti biologien ainejärjestössä. Tällä hetkellä olen Vammalan ja Äetsän ympäristöyhdistyksen puheenjohtaja.

Viime kunnallisvaaleissa olin vihreänä ehdokkaana Vammalassa ja tulin ensimmäiseksi varavaltuutetuksi. Olen myös sivistyslautakunnan jäsen.

Muuten harrastan vanhan puutalon asumista, puutarhan hoitoa sekä erilaisia luontoretkiä, kun vain perheeltä pääsen. Myös erilaiset tanssit klassisesta baletista vatsatanssiin kuuluvat harrastuksiin.

Eveliina Asikainen

Kotisivut:
Sähköpostiosoite: eveliina.asikainen@vihrealiitto.fi
Puhelinnumero:

1. Mitä yksittäistä asiaa veisit kansanedustajana eteenpäin?

Perheiden asemaa ja vanhempien tukemista, esim. mahdollisuutta kuuden tunnin työpäivään molemmille alle 10-vuotiaan lapsen vanhemmille.

2. Millaiset ovat mielestäsi yksittäisen kansanedustajan vaikuttamismahdollisuudet?

Ne perustuvat kykyyn neuvotella, perustella ja saada muiden kannatus omien asioidensa taakse. Uskon, että opettajana kykyni tällaiseen vaikuttamiseen ovat hyvät.

3. Onnistuiko perustuslakiuudistus? Miksi tai miksei?

Ei täysin, mistä osoituksena on eduskuntavaalien muuttuminen – ainakin
mediassa – pääministerivaaliksi.

4. Silloin tällöin eduskunnan päätöksenteon yhteydessä väläytellään kansanäänestyksen järjestämistä. Mitä mieltä olet kansanäänestysten järjestämisestä ns. päätöksenteon tueksi?

Kansanäänestyksiä tulee käyttää päätöksenteon tukena, kun on kysymys suurista asioista, joita ei voi muuttaa säätämällä uuden lain tai tekemällä lisäbudjetin. Esim. Natosta tulisi järjestää kansanäänestys. Kansalaiset ovat oman turvallisuutensa asiantuntijoita siinä kuin puolustuslaitoksen tai yliopistojen tutkijat.

5. Pitäisikö Suomen liittyä Natoon? Miksi tai miksei? Jos, niin koska?

Ei pitäisi. Viime aikojen tapahtumat ovat tuoneet selvästi esille Naton sisäiset erimielisyydet, jotka saattavat sen toimivuuden kyseenalaiseksi. Lisäksi Nato vaikuttaa tällä hetkellä lähinnä kansainvälisen terrorismin tuhoamisverkostolta, joka toteuttaa George Bushin tahtoa, kun ei muutakaan voi. Minusta Suomella ei ole mitään syytä liittyä tällaiseen järjestöön.

6. Tulisiko kansanedustajien läsnäoloa istunnoissa kontrolloida tiukemmin ja jos, niin miten? Usein poissaoloa perustellaan sillä, että “kansanedustajan työ on muutakin kuin salissa istumista”, mutta toisaalta ns. tärkeät asiat vetävät salin täyteen. Voiko eduskunnassa käsiteltävät asiat mielestäsi jakaa tärkeisiin ja vähäpätöisiin?

Mielestäni läsnäoloa ei tarvitse kontrolloida tiukemmin. Nytkään ei voi olla poissa paikalta ilmoittamatta syytä. Suuri osa työstä tehdään valiokunnissa ym. neuvotteluissa sekä tutustumalla taustamateriaaleihin. Jokaisella kansanedustajalla on oikeus päättää, miten hän hankkii päätöksentekoon tarvittavat tiedot ja käsitykset. Jokaisella kansanedustajalla on myös oma tärkeysjärjestyksensä asioille. Yleistä jakoa tärkeisiin ja vähäpätöisiin ei kuitenkaan voi tehdä.

7. Eduskunta nosti päättyvällä vaalikaudella kansanedustajien palkkoja. Oliko korotukseen riittävät perusteet? Olisitko itse äänestänyt korotuksen puolesta vai vastaan?

Minusta korotukseen oli riittävät perusteet. Olisin todennäköisesti äänestänyt sen puolesta.

8. Pitäisikö kuntien määrää Suomessa vähentää? Jos, niin tulisiko valtion tukea vähentämistä kepillä vai porkkanalla vai ei kummallakaan?

Kyllä pitäisi, porkkanan avulla.

9. Suhtautumisesi huumeisiin?

En kannata huumeiden vapauttamista. Poliisin voimavaroja on lisättävä ja ennen kaikkea ennalta ehkäisevää työtä, jolla kasvatetaan päihteittä selviäviä nuoria tulee lisätä. Tämä tarkoittaa perheiden mm. tukemista kasvattamisessa, parempia mahdollisuuksia olla kotona kasvattamassa lapsia ja oppilashuoltohenkilökunnan (esim. kouluterveydenhoitajat) lisäämistä kouluissa.

10. Kansalaisten kannustamista yrittäjiksi on puitu julkisuudessa paljon. Pitäisikö mielestäsi aloittavan yrittäjän taivalta helpottaa jotenkin?

Ainakin yritysten sukupolvenvaihdoksia tulisi helpottaa.

11. Mikä epäkohta vaatii pikaista korjaamista?

Alin äitiyspäiväraha tulee saada työttömyyskorvauksen peruspäivärahan tasolle.

12. Pitäisikö nuoria kannustaa saattamaan opintonsa nopeammin loppuun?

Kyllä ja se täytyy tehdä porkkanalla. Opintotuki täytyy nostaa vuoden 1995 tasolle ja sitoa indeksiin.

13. Kenen kansanedustaja olisit?

Lasten, nuorten ja perheiden sekä kaikkien metsän elävien.

14. Vaaleissa äänestää joukko ulkomailla asuvia suomalaisia myös sinun vaalipiirissäsi. Terveisesi heille?

Äänestäkää ja pitäkää yhteyttä edustajiinne. Muuten teidän asioitanne on vaikea pitää esillä.

15. Mikä puolue tai mitkä puolueet olisivat mieluisia hallituskumppaneita sinun puolueellesi?

Se selviää vaalien jälkeisissä neuvotteluissa.

Terveisesi äänestäjille:

Olen vastuullinen optimisti, jolla on toinen jalka tulevaisuudessa niin kuin kaikilla äideillä. ; )

—–

Sopuli.net vaalitentissä haastatellaan kaikki äetsäläiset ja vammalalaiset, Pirkanmaan vaalipiirissä ehdolla olevat kansanedustajaehdokkaat. Toimituksemme ei ole muokannut ehdokkaiden vastausten asiasisältöä. Esittelyjärjestys on arvottu. Mikäli ehdokas ei ole vastannut haastatteluun, julkaistaan vastaukset tyhjinä.

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Uutiskirje on ilmainen.

Seuraava:

Edellinen:

MAINOS
Mainos: Vuorma ArtMainos: Vuorma ArtMainos: Vuorma Art
MAINOS

Tilaa Uutiskirje

Uutiskirje on ilmainen.

Tuoreimmat

Scroll to top