Keskiviikko 30.4.2025 Sää | Toimitus| Mainostajalle | Juttuvinkki | Palaute | Tilaa uutiskirje

Alpo Jokinen (sd)

Eduskuntavaalit 2003

Ikä: 54 v.
Ammatti: talouspäällikkö
Perhe: vaimo ja 20-v. tytär

Tärkeimmät opinnot: kansankorkeakoulu Työväen akatemia, sosionomi Tampereen yliopistosta Työkokemus: konelatojana Vammalan Kirjapainossa 10 v., Vammalan kaupungilla toimistosihteerinä, vs. suunnittelupäällikkönä, kamreerina ja talouspäällikkönä yht. 22 v.
Järjestökokemus: 30 vuoden aikana olen luonut toimivan yhteiskuntasuhteiden verkoston paikallistasolta valtakunnan korkeimpiin päättäjiin pääministeri mukaan lukien. 1970-luvun alusta alkaen olen toiminut SDP:n erilaisissa tehtävissä ruohonjuuritasolta kunnallisjärjestön puheenjohtajuuteen. Parhaillaan toimin toista kautta puoluevaltuuston jäsenenä ja osallistun piirihallituksen työskentelyyn. Ammattiyhdistystoiminnan aloitin 60-luvun lopulla kirjatyöntekijäin yhdistyksessä ja nyt olen KTV:n jäsen. Työväen Sivistysliiton toimintaan olen osallistunut 70-luvulta alkaen. Kun Timo Roosista tehtiin ensin presidentin valitsijamiestä ja sitten kansanedustajaa, toimin hänen vaalipäällikkönään.

Ponnistusvoimaa ja turnauskestävyyttä hankin nuoruuden urheiluharrastuksista, joissa paras saavutus oli vauhdittoman korkeushypyn Suomen ennätys 168 cm vuonna 1968. Muita lajejani olivat pikajuoksut ja hypyt sekä jalkapallo, uinti ja koripallo. Nykyisiä harrastuksia kuntoliikunnan lisäksi ovat lukeminen, kirjoittaminen (mm. säännöllinen kolumnipalsta "Jokisen eväät" Alueviestissä) sekä teatteri- ja taidenäyttelyt.

Alpo Jokinen

Kotisivut: www.kopteri.net/koti/alpo.jokinen
Sähköposti: alpo.jokinen@kopteri.net
Puhelinnumero: 050 561 8393

1. Mitä yksittäistä asiaa veisit kansanedustajana eteenpäin?

Tärkeimmät teemani ovat
– työllisyyden parantaminen ja työelämän kehittäminen
– terveyspalvelujen turvaaminen
– eläkkeensaajien oikeudenmukainen kohtelu
– lapsiperheiden aseman parantaminen

2. Millaiset ovat mielestäsi yksittäisen kansanedustajan vaikuttamismahdollisuudet?

Parhaiten yksittäinen kansanedustaja voi vaikuttaa hallituspuolueena olevan suuren eduskuntaryhmän aktiivisena jäsenenä. Oma, toimiva yhteistyöverkosto vielä edesauttaa asiaa.

3. Onnistuiko perustuslakiuudistus? Miksi tai miksei?

Kyllä ja ei, parantamisen varaa edelleen on. Kansalaisten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia tulee edelleen lisätä. Ihmisille pitää taata tasavertaiset vaikutusmahdollisuudet taloudellisesta varallisuudestaan riippumatta.

4. Silloin tällöin eduskunnan päätöksenteon yhteydessä väläytellään kansanäänestyksen järjestämistä. Mitä mieltä olet kansanäänestysten järjestämisestä ns. päätöksenteon tueksi?

Neuvoa antavia kansanäänestyksiä voi joissakin yksittäisissä tapauksissa käyttää

5. Pitäisikö Suomen liittyä Natoon? Miksi tai miksei? Jos, niin koska?

Ei pidä liittyä Natoon. Asia ei ole ajankohtainen. Ulko- ja turvallisuuspolitiikan tulee perustua sotilaalliseen liittoutumattomuuteen ja uskottavaan puolustukseen.

6. Tulisiko kansanedustajien läsnäoloa istunnoissa kontrolloida tiukemmin ja jos, niin miten? Usein poissaoloa perustellaan sillä, että "kansanedustajan työ on muutakin kuin salissa istumista", mutta toisaalta ns. tärkeät asiat vetävät salin täyteen. Voiko eduskunnassa käsiteltävät asiat mielestäsi jakaa tärkeisiin ja vähäpätöisiin?

Ei.

7. Eduskunta nosti päättyvällä vaalikaudella kansanedustajien palkkoja. Oliko korotukseen riittävät perusteet? Olisitko itse äänestänyt korotuksen puolesta vai vastaan?

En pitänyt hyvänä menettelyä, jossa kansanedustajat itse nostivat omia palkkioitaan. Mikäli perusteltua korotustarvetta on, tulisi korotus ajoittaa seuraavan vaalikauden alkuun, jolloin ei päättäisi itse omista palkkioistaan.

8. Pitäisikö kuntien määrää Suomessa vähentää? Jos, niin tulisiko valtion tukea vähentämistä kepillä vai porkkanalla vai ei kummallakaan?

En kannata kuntien pakkoliitoksia, vaan kuntien määrää voidaan vähentää vapaaehtoisin valtion porkkanoilla tuetuin kannustimin. Vähintään yhtä tärkeätä on kuntien keskinäinen yhteistyö monin eri muodoin.

9. Suhtautumisesi huumeisiin?

Ehdottoman kielteinen. Voimavaroja huumeiden vastaiseen työhön on lisättävä.

10. Kansalaisten kannustamista yrittäjiksi on puitu julkisuudessa paljon. Pitäisikö mielestäsi aloittavan yrittäjän taivalta helpottaa jotenkin?

Kyllä.

11. Mikä epäkohta vaatii pikaista korjaamista?

Työttömyys.

12. Pitäisikö nuoria kannustaa saattamaan opintonsa nopeammin loppuun?

Kyllä. Lisäksi pitää sallia joustavuutta opiskeluun nuorten ja heidän perheittensä elämäntilanteen niin vaatiessa.

13. Kenen kansanedustaja olisit?

Palkansaajien, työttömien, opiskelijoiden, eläkkeensaajien, yhteiskunnan vähäosaisten.

14. Vaaleissa äänestää joukko ulkomailla asuvia suomalaisia myös sinun vaalipiirissäsi. Terveisesi heille?

Äänestäkää suomalaisen hyvinvointivaltion kehittämisen puolesta.

15. Mikä puolue tai mitkä puolueet olisivat mieluisia hallituskumppaneita sinun puolueellesi?

Vaalitulos ja hallitusneuvottelut ratkaisevat. Vaihtoehdot ovat joko sosialidemokraattien johtama yhteistyön jatkuminen tai porvarillinen meininki.

Terveisesi äänestäjille:

Muista äänestää Alpoa, numero 160.

—–

Sopuli.net vaalitentissä haastatellaan kaikki äetsäläiset ja vammalalaiset, Pirkanmaan vaalipiirissä ehdolla olevat kansanedustajaehdokkaat. Toimituksemme ei ole muokannut ehdokkaiden vastausten asiasisältöä. Esittelyjärjestys on arvottu. Mikäli ehdokas ei ole vastannut haastatteluun, julkaistaan vastaukset tyhjinä.

Mainos: Satapirkan Tuholaistorjunta

Juttuvinkki

Tiedätkö jotakin kiinnostavaa? Kerro se meille. Kiitos jo etukäteen!

Juttuvinkki

TILAA UUTISET SÄHKÖPOSTIISI

Ilmainen uutiskirje lähetetään pääsääntöisesti joka päivä klo 8. Tilauksen tehtyäsi saat sähköpostiisi vahvistuslinkin. Jakelusta voit poistua milloin vain uutiskirjeestä löytyvällä linkillä.

Rekisteriseloste

Edellinen: