Koskikarasta kaivataan havaintoja

Uutiset

Pirkanmaalla koskikaran pesimäkannaksi arvioidaan vain enintään kaksi paria. Pesimäpaikkana se suosii puhdasvetisiä jokia ja puroja. Puusiltoja, patoja ja myllyjä kannattaa tarkkailla.

BirdLifen Suomen vuoden lintu on koskikara. Pirkanmaalla sen pesimäkannaksi arvioidaan vain enintään kaksi paria. Ennen viime vuotta koskikaraa ei tavattu varmasti pesivänä vuosikymmeneen.

Vielä 1990-luvulla tilanne oli parempi, sillä koskikaroja pesi Pirkanmaalla lähes vuosittain, jopa useita pareja. Syytä pesintöjen määrän vähentymiseen ei tiedetä, mutta osin se saattaa selittyä koskikaraharrastuksen hiipumisella. Myös turvetuotannon sameuttamien vesien, veden säännöstelyn ja pesimäpaikkojen virkistyskäytön epäillään vaikuttaneen karojen esiintymiseen.

Koskikara aloittaa pesintänsä eteläisimmässä Suomessa jo huhtikuun lopulla. Pirkanmaalla viimeiset muuttajat nähdään yleensä kuukauden puolivälissä ja toukokuiset havainnot viittaavat jo pesintään.

Keväällä ja kesällä kannattaa kiertää läpi vanhoja tunnettuja pesimäpaikkoja, mutta miettiä samalla uusia potentiaalisia kohteita. Pesimäpaikkana koskikara suosii puhdasvetisiä jokia ja puroja. Niistä löytyy sopivasti pohjaeläimiä ravinnoksi ja suojaisia pesäpaikkoja. Etelä-Suomessa puusillat, padot ja myllyt ovat olleet suosittuja pesäpaikkoja. Koskikara osaa olla pesimäaikaan melko piilotteleva.

Pirkanmaan Lintutieteellinen Yhdistys suosittelee, että tarkastetuilta kohteilta Tiiraan kirjattaisiin myös nollahavainnot, eli jos lintua ei ole näkynyt. Näin saadaan parempi kuva siitä kuinka aktiivista karojen etsintä on ollut ja mistä kaikkialta niitä on etsitty.

Koskikaran talvikantaa Pirkanmaalla selvitetään ensi talvena.

· ·

Juttuvinkki

Tiedätkö jotakin kiinnostavaa? Kerro se meille. Kiitos jo etukäteen!

  Lähettämällä materiaalia vakuutat, että sinulla on tarvittavat tekijän- ja muut oikeudet aineistoon. Kokemäenjokilaakson Uutiset voi hyödyntää ja käsitellä aineistoa parhaaksi katsomallaan tavalla.

  Tilaa uutiset sähköpostiisi

  Uutiskirje on ilmainen.

  Tilaa Uutiskirje

  Uutiskirje on ilmainen.

  Tuoreimmat