Mainos

Mainos - Satapirkan Tuholaistorjunta

Varmasti ja vakavasti, pilke silmäkulmassa – Sastamalan ylpeydet esillä museossa: "Vallan ernomasta!"

Uutiset

"Näyttely muistuttaa, miten monipuolista osaamista paikkakunnalla on ollut kautta aikojen", kertoo museonjohtaja Marja Hänninen-Tolvi.

Ernomasta

Juhannusjuhlien yleisöä Vihattulanniemessä vuonna 1937.

Sastamalan seudun museossa on avautunut kotiseudun aarteita esittelevä näyttely. Se johdattaa paikkakunnan omaleimaiseen historiaan ja nykypäivään.

"Näyttely on positiivinen ja yllättävä. Se muistuttaa, miten monipuolista osaamista paikkakunnalla on ollut kautta aikojen", kertoo museonjohtaja Marja Hänninen-Tolvi.

Paikallisessa puheenparressa usein vilahtava sana ernomanen on monimerkityksinen. Tilanteesta ja puhujan nuotista kuulija tulkitsee, onko ernomanen tapaus iloinen ja ihailtava vai perin kummallinen ja paheksuttava. Näyttelyssä kaikki ernomanen nähdään nimenomaan positiivisessa valossa.

Kävijä kohtaa matkallaan hämmästyttävän määrän superlatiiveja: ensimmäinen, vanhin, pisin, paras, suurin, kuuluisin, pienin ja niin edelleen. Historian ilmiöiden ääripäitä venytetään tyrvääläisellä otteella – varmasti ja vakavasti, pilke silmäkulmassa.

"Näyttely kutkuttaa kilpailuviettiä ja pistää miettimään, keksisinkö vielä yhden ernomasen tapauksen lisää", haastaa amanuenssi Emma Kurki.

Keskelle syksyn pimeyttä suunniteltu näyttely herättää iloa ja ylpeyttä Sastamalasta. Se muistuttaa lempeän humoristisesti, että oma kotiseutu on kuitenkin aina paras – kaikilla mahdollisilla mittapuilla mitattuna.

Sastamalan seudun museo ja Tyrvään seudun Kotiseutuyhdistys täyttävät pian 90 vuotta. Molemmat perustettiin vuonna 1932. Museo avattiin seuraavana vuonna Marttilankadulla Tammisen kaupan makasiinirakennuksessa.

Ernomasta! Aarteita kotiseudultamme on avoinna 2.10.2021-31.8.2022 Tornihuvilassa, Marttilankatu 12.

close

Tilaa ilmainen uutiskirje

·

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Uutiskirje on ilmainen.

Tilaa Uutiskirje

Uutiskirje on ilmainen.
Scroll to top