Tuoreen pullan ja vastakeitetyn kahvin tuoksu tuovat mieleen mukavat muistot: suvun ja perheen juhlahetket, mummolan, aurinkoiset kesäaamut torikahvilassa tai sadepäivän kahvihetken kesämökin kuistilla. Kahvipöydän kruunaavat vuosikymmenestä toiseen pitko ja pulla.
Kahvia ja pullaa tarjottiin viime vuosisadan alussa paitsi juhlapöydässä myös aamiaisella tai iltapalalla. Perinteisesti pullaa paistettiin lauantaisin, jotta pyhäpäivänä eli sunnuntaina oli tarjolla tuoretta pullaa. Tähteeksi jääneet pullat syötiin viikolla pullamössönä tai paistettiin korpuiksi. Vasta 1970-luvulta lähtien pulla alkoi kadota aamiaispöydistä ja pullan nauttiminen keskittyi erityisiin kahvittelu- ja juhlahetkiin.
”Useimmiten kahvileipä nautitaan päiväkahvin kera ja silloin maistuvat erityisesti pikkupullat sekä pitko. Monelle suomalaiselle kupillinen kahvia pullan kera on yksi päivän parhaita hetkiä – pieni tilaisuus rentoutumiseen ja herkutteluun keskellä kiireistä arkea tai viikonlopun touhuja”, kertoo Vaasan & Vaasan Oy:n kahvileipien tuoteryhmäpäällikkö Tuija Palonen.
Vehnäpullan kyytipojaksi pannukahvia
”Perinteisen vehnäpullan kyytipojaksi sopii mitä mainioimmin klassinen pannukahvi”, kertoo Paulig Instituutin kouluttaja Marke Haapsaari, jonka mukaan pullakahvihetkien suosio on kasvanut.
Pannukahvi parhaimmillaan:
– Käytä puhdasta teräspannua. Vintiltä löytynyt mummon kuparipannukin käy, jos sisäpinta on varmasti ehjä ja puhdas.
– Kiehauta pannussa raikasta, puhdasta vettä. Kun vesi kiehuu, lisää 7 grammaa eli yksi mitallinen pannujauhettua kahvia vesikupillista kohti sekä yksi mitallinen pannulle.
– Älä säästele kahvissa, sillä laiha kahvi ei kaunista eikä virkistä ketään.
– Kuohauta kahvi kerran ja siirrä sitten hautumaan 4-5 minuutiksi.
– Kaada valmis kahvi lämmitettyyn tarjoilukannuun. Näin hautuminen pysähtyy oikealla hetkellä, eivätkä porot tule mukana kuppiin.
– Suositeltava tarjoilulämpötila kahville on 75 astetta. Jos siis kannat kahvit laiturille, kannattaa käyttää termospannua.
– Pullakahvin maustaa jokainen mieleisekseen, laita siis tarjolle myös sokeria, maitoa ja kermaa.