MAINOS

Vedystä syntyy sähköä Äetsässä

Uutiset

Samuli Kinnari

Sastamalassa Kemira Chemicalsin Äetsän tehtailla on tammikuusta lähtien ollut käynnissä sivutuotteena syntyvää vetyä hyödyntävä, polttokennoon perustuva pilottimittakaavan voimalaitos.

Teknologian tutkimuskeskus VTT:n kehittämä voimala tuottaa sähköä tehtaan natriumkloraattiprosessissa sivutuotteena syntyvästä vedystä. Laitos on laatuaan ensimmäinen Pohjoismaissa. Muualla maailmassa vastaavia on rakennettu muutamia.

Kaupalliseen mittakaavaan skaalattuna laitteistolla on mahdollista vähentää natriumkloraattituotannossa käytettävän elektrolyysiprosessin energiankulutusta 10-20 prosenttia. Kemira Chemicalsin Äetsän tehtaiden vuotuinen sähkönkulutus on noin 578 GWh.

Voimalan matalalämpötilapolttokenno toimii nyt noin 60 asteen lämpötilassa. Laitteen tuottaman hukkalämmön talteenotto helpottuu tulevaisuudessa, kun kennostojen käyttölämpötilaa pystytään kennomateriaalien kehityksen myötä nostamaan.

Päättymässä oleva kaksivuotinen ja yhteisrahoitteinen hanke on ollut osa Tekesin Polttokennot-teknologiaohjelmaa. Yrityspartnereina hanketta ovat rahoittaneet Kemira Chemicals, Cargotec Finland, Wärtsilä Finland, ABB, Leppäkosken Sähkö, Konecranes, Woikoski, MSc Electronics ja Teknologiateollisuus.

· · · ·

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Uutiskirje on ilmainen.

Seuraava:

Edellinen:

MAINOS
Mainos: Vuorma ArtMainos: Vuorma ArtMainos: Vuorma Art
MAINOS

Tilaa Uutiskirje

Uutiskirje on ilmainen.

Tuoreimmat

Scroll to top