Lähetä meille juttuvinkki tai menovinkki

Mainosta tehokkaasti ja edullisesti!

Sunnuntai 16.6.2024 Sää | Toimitus| Mainostajalle | Juttuvinkki | Palaute | Tilaa uutiskirje
Mainos: Pieni Tehdas

Vedystä syntyy sähköä Äetsässä

Uutiset

Sastamalassa Kemira Chemicalsin Äetsän tehtailla on tammikuusta lähtien ollut käynnissä sivutuotteena syntyvää vetyä hyödyntävä, polttokennoon perustuva pilottimittakaavan voimalaitos.

Sastamalassa Kemira Chemicalsin Äetsän tehtailla on tammikuusta lähtien ollut käynnissä sivutuotteena syntyvää vetyä hyödyntävä, polttokennoon perustuva pilottimittakaavan voimalaitos.

Teknologian tutkimuskeskus VTT:n kehittämä voimala tuottaa sähköä tehtaan natriumkloraattiprosessissa sivutuotteena syntyvästä vedystä. Laitos on laatuaan ensimmäinen Pohjoismaissa. Muualla maailmassa vastaavia on rakennettu muutamia.

Kaupalliseen mittakaavaan skaalattuna laitteistolla on mahdollista vähentää natriumkloraattituotannossa käytettävän elektrolyysiprosessin energiankulutusta 10-20 prosenttia. Kemira Chemicalsin Äetsän tehtaiden vuotuinen sähkönkulutus on noin 578 GWh.

Voimalan matalalämpötilapolttokenno toimii nyt noin 60 asteen lämpötilassa. Laitteen tuottaman hukkalämmön talteenotto helpottuu tulevaisuudessa, kun kennostojen käyttölämpötilaa pystytään kennomateriaalien kehityksen myötä nostamaan.

Päättymässä oleva kaksivuotinen ja yhteisrahoitteinen hanke on ollut osa Tekesin Polttokennot-teknologiaohjelmaa. Yrityspartnereina hanketta ovat rahoittaneet Kemira Chemicals, Cargotec Finland, Wärtsilä Finland, ABB, Leppäkosken Sähkö, Konecranes, Woikoski, MSc Electronics ja Teknologiateollisuus.

· · · ·

Mainos: Satapirkan Tuholaistorjunta

Juttuvinkki

Tiedätkö jotakin kiinnostavaa? Kerro se meille. Kiitos jo etukäteen!

Juttuvinkki

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Uutiskirje on ilmainen.

Seuraava:

Edellinen: