Keikyän yhden yön Metsähotellissa viiden tähden tekemistä – Koettavaa sirkustempuista geokätköilyyn
Lauantain ja sunnuntain välinen yö nukutaan ulkona.

Metsähotellissa luonto on lähellä. Kuva: Sampsa Sulonen
Suomen Latu haastaa kaikki nukkumaan lauantain ja sunnuntain välisen yön ulkona. Laajat jokamiehenoikeudet mahdollistavat majoittumisen melkeinpä missä vain.
Mainio tapa vastata haasteeseen on yöpaikan varaaminen Metsähotellista. Yksi niistä pystytetään Sastamalan Keikyässä Patsaspuistoon. Moottorina asiassa on Äetsän Kunto 81 muiden ulkona tapahtuvaa toimintaa harjoittavien yhdistysten kanssa.
Metsähotelliin on järjestetty monipuolista ohjelmaa. Mukana on esimerkiksi frisbeegolfia, geokätköilyä, onkimista, jousiammuntaa, sirkustemppuilua sekä soutua ja melontaa. Retkelle pääsee riippusillalle ja Äetsän vanhan voimalaitoksen konesaliin. Partiolippukunta Keikyän Korvenkävijät esittelee leiritoimintaa. YouTubesta tuttu luontoantti eli Antti Yrjölä opastaa luontokuvauksen saloihin. Iltanuotiolla on ohjelmaa ja yhteislauluja.
Yöpyjiä Metsähotelliin mahtuu jopa 200. Majoitusvaihtoja on erilaisista teltoista riippumattoihin. Yöpyminen on ilmaista, mutta esimerkiksi aamiainen maksullinen. Myös omalla majoitteella voi osallistua.
Metsähotellin vapaita paikkoja voi tiedustella Markku Torpolta sähköpostitse osoitteesta markku@torpo.com tai puhelinnumerosta 050 336 6999.
Missä saa nukkua?
Suomen jokamiehenoikeudet mahdollistavat yöpymisen siellä, missä liikkuminen on sallittua. Näin esimerkiksi puistoissa.
"Leiriytyminen eli tilapäinen alueella oleskelu, teltassa yöpyminen tai muu majoittuminen on jokamiehenoikeus. Kunnilla ei ole enää vuoden 2003 jälkeen ollut oikeutta määrätä erikseen kunnan alueella leiriytymisestä, vaan leiriytyminen jokamiehenoikeutena on voimassa valtakunnallisesti", kertoo yhteiskuntasuhteiden asiantuntija Anne Rautiainen Suomen Ladusta.
Teltan voi siis laittaa pystyyn vaikka puistoon, mutta häiriötä ei saa aiheuttaa. Leiripaikka tulee myös muistaa siivota.
Kaikkialle ei voi kuitenkaan päätään kallistaa. Luonnonsuojelualueelle ei saa leiriytyä, ei myöskään piha-alueelle tai sen läheisyyteen. Kiellettyjen paikkojen listalla ovat myös esimerkiksi teollisuus- ja parkkialueet. Kansallispuistoissa saa yleensä liikkua vapaasti, mutta leiriytyminen on sallittua vain siihen osoitetuilla paikoilla.
Miten varustautua syysyöhön?
Kokematonkin retkeilijä pärjää ja nauttii syysyöstä näillä vinkeillä niin teltassa, riippumatossa kuin laavunkin suojissa:
- Jos palelet helposti tai tiedät, että luvassa on pakkasta, valitse talvimakuupussi. Muuten pärjää yleensä kolmen vuodenajan pussilla.
- Makuualusta eristää, joten sitä ei kannata unohtaa. Puhallettava alusta tarjoaa eristävyyden lisäksi myös mukavuutta.
- Lämmikettä makuupussiin saat villasukista ja -kerrastosta, voit myös ottaa pussiin mukaan kuumavesipullon brittiläiseen tyyliin.
- Vaatteet on aamulla mukavampi pukea päälle, kun otat ne herättyäsi makuupussiin lämpenemään.
- Yöllä on jo pimeää, joten mukaan pitää ehdottomasti ottaa otsalamppu.
- Pipo, hanskat ja sadeasu kannattaa pakata myös mukaan. Syyssää on oikukas.
- Herkkäunisen kannattaa varustautua korvatulpilla, sillä ulkona riittää yölläkin ääniä.
- Älä unohda eväitä – eli suklaata!